Welkom, bezoeker! [ Registreren | Login

Bezin eer ge begint

Nieuws, Weetjes 2 februari 2017

bezint-eer-ge-begint-500x447

Dieren zijn lief, dieren kunnen je hart stelen en dieren zijn trouw, maar dieren hebben ook een hart en gevoel. Een dier in een kooitje van het asiel achterlaten of op een aanbodsite plaatsen, omdat je niet goed nagedacht hebt is dom en wreed … en met het gebruiken van je hersenen én je hart in veel gevallen te voorkomen.

Het kan zijn dat iemand een aankoop doet die hij helemaal niet had moeten doen. Het kan ook zijn dat de wijze waarop die aankoop gedaan is, ondoordacht is.
In het eerste geval koopt iemand een schattig jong diertje (bijv. voor de kinderen), terwijl hij helemaal geen dier kan houden i.v.m. tijdgebrek of te weinig geld of de kinderen zijn het al snel beu nadat het nieuwe eraf is en ze geen zin meer hebben om het dier te verzorgen en het onderkomen schoon te maken omdat dat toch wel enorm tegenvalt, zeker om het huisdier al snel groter is geworden en het hele schattige er voor hen af is.
In het tweede geval koopt hij een dier bij een malafide fokker omdat het dier bijvoorbeeld zo zielig is. Terwijl deze aankoop garant staat voor ellende voor dier en mens.

Uit onderzoek blijkt dat juist impulsaanschaf veel dierenleed veroorzaakt. Veel impulsaanschafdieren moeten na enige tijd weg bij de eigenaar. Ze gaan dan van hand tot hand via internet. Of belanden in een asiel.
Daarnaast is de zorg voor een dier dat in een impuls wordt aangeschaft vaak minder goed. Hierdoor wordt een huisdier bijvoorbeeld onvoldoende opgevoed. Iets waar het beestje zijn leven lang last van heeft.

Waar kan een impuls aankoper onverwacht mee geconfronteerd worden? Gezondheidsproblemen bij het dier. Een jong beestje van een malafide fokker kan een ernstige ziekte onder de leden hebben. Kosten voor spoedbehandelingen kunnen snel oplopen. Voor erfelijke aandoeningen kunnen de kosten eveneens op korte of lange termijn enorm zijn. Terwijl na een impulsaankoop de kosten van een dier ook zonder deze problemen al een flinke tegenvaller kunnen zijn.
Ook de gebondenheid valt vaak vies tegen. Er moet nu worden nagedacht wat er met het huisdier gedaan moet worden bij elk weekendje of weekje(s) weg.

Toch valt het grootste leed van impulsaankoop ten deel aan het huisdier. Zijn start zal slechter zijn, zijn kansen op geluk kleiner. Om – bij aankoop in de malafide fokkerij – nog maar niet te spreken over het leed dat zijn ouderdieren en de andere nakomelingen onbedoeld wordt aangedaan.
Impulsaanschaf is de start van veel ellende. Te veel dieren worden daarvan nog elke dag slachtoffer. Dikwijls ontstaan problemen doordat huisdieren ondoordacht en om de verkeerde redenen worden aangeschaft. Dit wordt gestimuleerd door de verkoop via het internet, dierenwinkels en tuincentra, die impulsaankopen aanmoedigen. Het gevolg is dat men te laat beseft dat het verantwoord houden van huisdieren veel tijd, geld, ruimte en energie kost. Talloze dieren krijgen daardoor te weinig aandacht of ze worden niet goed verzorgd, waardoor hun welzijn wordt aangetast.
Ook worden dieren vaak te jong bij de moeder weggehaald, met gedragsproblemen tot gevolg. Veel dieren belanden daardoor in het asiel, een opvang, op straat of op een advertentiewebsite.

Dus denk eerst héél goed na voordat je aan een huisdier begint! Kun je hem wel voldoende tijd, liefde, aandacht geven en heb je er genoeg geld voor (over)? – want je moet per jaar toch wel rekenen op honderden euro’s per jaar aan verzorging (excl. dierenartskosten).
Zo niet of bij twijfel: begin er níet aan!
Zo ja: heel veel plezier en geluk met het nieuwe huisdier, maar schaf geen beesten aan bij broodfokkers! Ga liever gewoon naar bijv. het asiel en gun zo’n lief en reeds gechipt, gevaccineerd en gesteriliseerd/gecastreerd huisdier een goed nieuw thuis!

Geen tags

756 keer bekeken, 1 vandaag

  

 • Gedrag van vissen

  door op 1 maart 2017 - 0 reacties

  Gedrag van vissen Het gedrag van vissen is over het algemeen heel sociaal. Van nature leven de meeste vissen in scholen of groepjes. Ze dienen dus niet in hun eentje gehouden te worden, maar met een aantal soortgenoten. Ze communiceren door middel van geuren, kleuren en vinsignalen. Het is heel belangrijk dat de vissen over […]

 • Honden Trimmen

  door op 25 februari 2017 - 0 reacties

  Hondentrimmen Wat betekent trimmen Trimmen is de verzamelnaam voor de verzorging van hondenvachten. Honden hebben verschillende vachtsoorten en dus heeft elke vachtsoort zijn eigen trimtechniek. Plukken, scheren, knippen en effileren. Een hondentrimmer moet beschikken over een uitgebreide dosis theoretische en praktische vakkennis van alle aspecten van de hondenvacht. Manieren van trimmen Plukken; hier wordt het […]

 • POSITIEF TRAINEN

  door op 1 maart 2017 - 0 reacties

  POSITIEF TRAINEN Bron: www.hs-lupo.nl Afstudeeronderzoek aan de universiteit van Wageningen (Suzy Deurinck) bij 9 hondenscholen wijst uit waarom een positieve en vriendelijke hondentrainer essentieel is voor de interactie en de goede band tussen eigenaar en hond. De trainer heeft door middel van de didactiek, de interactie met de eigenaar en de organisatie van de training […]

 • Honden: puppy-af

  door op 29 maart 2017 - 0 reacties

  Puppy-af Daar sta je dan midden op het uitlaatveld… Je puber heeft dikke pret en rent van links naar rechts, maar is niet van plan om te reageren op jouw verzoek om bij je te komen. Je zucht eens diep, vorige week luisterde hij nog wel. Ineens lijken zijn oren ‘stuk’. Je zucht nog eens, […]

 • Bezin eer ge begint

  door op 2 februari 2017 - 0 reacties

  Dieren zijn lief, dieren kunnen je hart stelen en dieren zijn trouw, maar dieren hebben ook een hart en gevoel. Een dier in een kooitje van het asiel achterlaten of op een aanbodsite plaatsen, omdat je niet goed nagedacht hebt is dom en wreed … en met het gebruiken van je hersenen én je hart […]

UA-80302103-1