Welkom, bezoeker! [ Registreren | Login

Honden Trimmen

Nieuws, Weetjes 25 februari 2017

Hondentrimmen

Wat betekent trimmen

Trimmen is de verzamelnaam voor de verzorging van hondenvachten.
Honden hebben verschillende vachtsoorten en dus heeft elke vachtsoort zijn eigen trimtechniek. Plukken, scheren, knippen en effileren. Een hondentrimmer moet beschikken over een uitgebreide dosis theoretische en praktische vakkennis van alle aspecten van de hondenvacht.

Manieren van trimmen

Plukken;
hier wordt het loszittende dode haar van de hond met de hand verwijderd door de hondentrimmer. Dit gebeurd meer bij een Bouvier, maar ook een Westy wordt op deze manier van zijn haar verlost. Dit haar valt niet vanzelf uit en moet tijdig verwijderd worden.

Knippen en Scheren;
het haar wordt bij deze behandeling ingekort van de vacht met behulp van een schaar of tondeuse. Sommige honden worden alleen geknipt, terwijl bij anderen wordt geknipt en geschoren.

Uitkammen;
dit is het doorkammen van de vacht en indien nodig het ontdoen van de klitten.

Wassen en Föhnen;
kortharige honden worden soms alleen gewassen. Een langharige hond daarentegen kan zelden alleen gewassen worden, omdat het haar na de wasbeurt klitvrij moet zijn. Meestal worden deze honden eerst uitgeborsteld of gekamd door de hondentrimmer voordat zij in bad gaan. Hierna worden de honden geföhnd.

Extra behandelingen

Extra behandelingen bij de hondentrimmer kunnen zijn:

Nagels knippen:
Als een hond te lange nagels heeft, is het raadzaam deze te knippen. Te lange nagels heeft te maken met de loze lengte van de nagel.
Soms kun je merken dat bij honden met witte doorzichtige nagels, je een rood of roze gedeelte ziet, dit is het leven, alles wat langer is kan eraf geknipt worden. Bij zwarte nagels is dit iets moeilijker waar te nemen, maar je kunt het wel herkennen. Voor het getraind oog van de hondentrimmer is aan de buitenkant een soort schilferige rand te zien, die aangeeft waar het leven ophoud.

Anaalzakjes uitknijpen:
Elke hond heeft twee anaalzakjes rondom de anus. Hierin bevind zich een onaangenaam ruikende stof en dient om eventuele belagers af te schrikken. Maar omdat onze hond weinig of geen natuurlijke vijanden meer heeft kunnen de afweerklieren te weinig geledigd worden. Er ontstaat dan een verstopping, waardoor uw hond een ontsteking kan krijgen. Als uw hond “sleetje rijd” is het zeer waarschijnlijk dat de anaalzakjes overvol zitten. Deze kunnen dan door een dierenarts of hondentrimmer geledigd worden.

Oren schoonmaken:
overtollig haargroei wordt verwijderd, zodat uw hond geen ontsteking in de oren kan krijgen.

Tanden schoonmaken:
dat gaat niet bij elke hond even gemakkelijk.
Het dier moet de trimmer toestaan dit te doen. Bij een hond met een heel slecht gebit, is het raadzaam om het gebit van de hond bij de dierenarts onder narcose schoon te laten maken. Hierna kan het makkelijker onderhouden worden door de trimmer.

Wat zijn de kosten van een trimbeurt

Het prijskaartje hangt af van de tijd die wordt besteed aan uw hond.
De meeste hondentrimmers hanteren een uurtarief. Hoe lang een hondentrimmer bezig is met een hond hangt af van een aantal aspecten.

Hoe groot of klein is de hond?
Heeft de vacht wel of geen klitten ?
In model of kaal ?
Plukken, knippen of scheren?
Wel of niet wassen?

Werkt de hond mee tijdens de behandeling of staat hij/zij constant te draaien en/of probeert deze steeds weer de borstel of de schaar uit de handen van de hondentrimmer te halen.
Dit zijn allemaal zaken waarmee de hondentrimmer rekening houdt bij de prijsbepaling. Een hond die erg veel klitten in de vacht heeft en helemaal uitgekamd moet worden kost veel meer tijd dan een hond die een paar kleine klitten heeft en uitgekamd moet worden. Zo is elke hond uniek met zijn eigen prijs.

Gezondheid in de trimsalon

De hondentrimmer kan vaak meteen waarnemen hoe het gesteld is met de gezondheid van uw hond. Dit is vaak aan de vacht te zien. Ook het gedrag van de hond is vaak een gevolg van een ziekte of pijn en soms ook een nare ervaring. Een goede hondentrimmer probeert altijd zo veel mogelijk kennis op te doen om u goed te kunnen adviseren over de gezondheid van uw hond. Een hondentrimmer is niet bevoegd om een diagnose vast te stellen, maar goed houdt ook in een verwijzing naar de dierenarts.

Viallin gecetificeerd

Het keurmerk van Viallin garandeert u dat het artikel aan al onze voorwaarden voldoet. De inhoud van de artikelen zijn volledig op waarheid gecontroleerd op de juiste inhoud. Viallin is een onafhankelijke organisatie die vertrouwen hoog in het vaandel heeft staan.

Geen tags

1149 keer bekeken, 3 vandaag

  

 • Gedrag van vissen

  door op 1 maart 2017 - 0 reacties

  Gedrag van vissen Het gedrag van vissen is over het algemeen heel sociaal. Van nature leven de meeste vissen in scholen of groepjes. Ze dienen dus niet in hun eentje gehouden te worden, maar met een aantal soortgenoten. Ze communiceren door middel van geuren, kleuren en vinsignalen. Het is heel belangrijk dat de vissen over […]

 • Honden Trimmen

  door op 25 februari 2017 - 0 reacties

  Hondentrimmen Wat betekent trimmen Trimmen is de verzamelnaam voor de verzorging van hondenvachten. Honden hebben verschillende vachtsoorten en dus heeft elke vachtsoort zijn eigen trimtechniek. Plukken, scheren, knippen en effileren. Een hondentrimmer moet beschikken over een uitgebreide dosis theoretische en praktische vakkennis van alle aspecten van de hondenvacht. Manieren van trimmen Plukken; hier wordt het […]

 • POSITIEF TRAINEN

  door op 1 maart 2017 - 0 reacties

  POSITIEF TRAINEN Bron: www.hs-lupo.nl Afstudeeronderzoek aan de universiteit van Wageningen (Suzy Deurinck) bij 9 hondenscholen wijst uit waarom een positieve en vriendelijke hondentrainer essentieel is voor de interactie en de goede band tussen eigenaar en hond. De trainer heeft door middel van de didactiek, de interactie met de eigenaar en de organisatie van de training […]

 • Bezin eer ge begint

  door op 2 februari 2017 - 0 reacties

  Dieren zijn lief, dieren kunnen je hart stelen en dieren zijn trouw, maar dieren hebben ook een hart en gevoel. Een dier in een kooitje van het asiel achterlaten of op een aanbodsite plaatsen, omdat je niet goed nagedacht hebt is dom en wreed … en met het gebruiken van je hersenen én je hart […]

 • Honden: puppy-af

  door op 29 maart 2017 - 0 reacties

  Puppy-af Daar sta je dan midden op het uitlaatveld… Je puber heeft dikke pret en rent van links naar rechts, maar is niet van plan om te reageren op jouw verzoek om bij je te komen. Je zucht eens diep, vorige week luisterde hij nog wel. Ineens lijken zijn oren ‘stuk’. Je zucht nog eens, […]

UA-80302103-1